Folkhälsofascism

Jag har tidigare skrivit om snuset och då visat att det inte finns några sakliga skäl att förbjuda snus. Likväl finns det ett antal folkhälsofascister ute i landet som anser sig ha rätt att förbjuda snusning på arbetstid, och i Expressen är det en artikel om att nio kommuner numera förbjuder snusning på arbetstid:

Kommunerna där man inte får snusa på arbetstid:

Bräcke, Simrishamn, Dorotea, Askersund, Östersund, Sorsele, Ljusnarsberg och Berg.

Ja, det blir åtta kommuner enligt uppräkningen, men Expressen hävdar att det är nio kommuner, så jag går på deras siffra

Jag tycker det är oroväckande när kommuner väljer att införa regler som begränsar de anställdas frihet, helt i onödan. Jag har inga problem med att man förbjuder rökning i kommunens lokaler (eftersom det minskar andras frihet) eller om man har regler som är rimliga; att man ska vara på jobbet under arbetstid är en väldigt rimlig regel för att ta ett exempel.

Men, när vi nu vet att snuset inte är särskilt hälsofarligt, och att det minskar rökning; vad är då problemet? Vad är nästa sak som man vill förbjuda? Ska man förbjuda lunchlådor med onyttig mat? Begränsa koffeinintaget till 3 koppar kaffe om dagen? Tvinga de anställda att cykla till jobbet? En arbetsgivare får gärna uppmuntra de anställda till en mer hälsosam livsstil, men det är fortfarande den anställdes val.

I Expressen går de även igenom rättsläget för de anställda, dvs om man kan få sparken för att man snusar på jobbet, och tyvärr är svaret där ja. Det skulle dock vara intressant att se vad som händer om ett kommunalråd väljer att snusa; kommunen kan nämligen inte sparka kommunalråd.

Jag tänker dock delvis säga emot mig själv, eftersom jag tycker att ett snusförbud kan vara befogat ibland, och det är om man jobbar med barn och ungdomar. Jag har inga problem med om man kräver att exempelvis lärare ska vara snusfria i kontakten med eleverna. Däremot ska man givetvis ha rätt att lägga in en pris i lärarrummet, eller i andra situationer där man inte har kontakt med eleverna. Detta i sin tur har att göra med att de vuxna agerar som förebilder, och kan vi minska antalet ungdomar som blir nikotinister är detta givetvis positivt.

Jag har själv jobbat som lärarvikarie, och alla de skolor jag jobbade på hade tobaksförbud i klassrummen. Då kändes det inte det minsta konstigt att undvika snuset när jag arbetade i klassrummen; men däremot tog jag givetvis en snus så snart som jag var inne i lärarrummet igen.

2 thoughts on “Folkhälsofascism

 1. Skulle vara kul att veta hur den politiska styrningens er ut i dessa kommuner. Är det socialister som, som vanligt, inte kan låta folk bestämma över sina liv eller är det liberaler/konservativa som inte tar beslut enligt sin ideologi? Hur som helst så har du som vanligt rätt i allt du skriver Mattias!

 2. Bräcke kommun: Sossarna har haft egen majoritet, fram till 2006 då man saknade ett mandat för detta. Numera styrs kommunen av S+V

  Simrishamn: ser ut att vara borgerligt styre, men det är lite svårt att avgöra eftersom de har ett antal lokala partier. Deras KSO är dock moderat så jag räknar det som en borgerlig kommun.

  Dorotea: styrs av Dorotea Kommunlista (DKL), med sossarna som oppositionsparti. DKL är ett tvärpolitiskt parti, så jag räknar Dorotea som en vänsterkommun.

  Askersund: Styrs av S, eventuellt i samarbete med V+MP

  Östersund: styrs av S+V+MP (med MP som vågmästare)

  Sorsele: har (förvånande nog) borgerlig majoritet. Sossarna styrde förra mandatperioden.

  Ljusnarsberg: styrs av sossarna, med stöd av V

  Bergs kommun: Styrs av Bergspartiet i en regnbågsallians (tillsammans med M, KD, C, V). S+MP är opposition (och FP åkte ut i valet 2006)

  Så, sammanfattningsvis är det 5 vänsterkommuner, två borgerliga kommuner och en regnbågskommun (Bergspartiet har tidigare samarbetat med både S & FP)

  Möjligen kan vi räkna Dorotea som en regnbågskommun också, och då blir siffrorna 4 röda, 2 blå, 2 regnbågs.

Comments are closed.