Ibland går det snabbt

Igår hade Sundbyberg konstituerande fullmäktige. Detta fullmäktige brukar vara starten på mandatperioden där man sätter vilken majoritet som ska styra under mandatperioden.

Här brukar man välja både ett presidium för fullmäktige, liksom en kommunstyrelse, och det brukar bli en diskussion kring valresultatet liksom om vilken konstellation som ska styra i kommunen.

Men, i Sundbyberg är vi tyvärr inte klara än. Det finns ingen färdigförhandlad majoritet och det finns ingen politisk plattform. Det är inte klart vilka partier som ska styra kommunen, eller vilken politisk plattform som ska vägleda arbetet den här mandatperioden. Därför förlängde vi den gamla kommunstyrelsens mandatperiod året ut istället — vilket kommunallagen medger.

Nu är det ingen ko på isen; så länge som det går att få fram en majoritet de närmaste två veckorna. Hade det varit möjligt att förlänga kommunstyrelsen enbart två veckor hade detta varit bättre — eftersom det hade satt lite extra press på förhandlingarna — men kommunallagen tillåter inte det. De två val vi hade var att välja en ny kommunstyrelse för fyra år (vilket är lite dumt när det inte finns en majoritet klar) eller att förlänga den nuvarande kommunstyrelsen året ut.

Det är dock viktigt att kommunen får sitt styre klart snabbt. Den 20:e december ska kommunen ta sin budget, och innan budgeten tas så ska den förhandlas fram mellan de partier som styr kommunen — oavsett vilka som styr. Eftersom budgeten ska tas i kommunstyrelsen innan den tas i kommunfullmäktige behöver den bli klar inom en månad, och en budget är ingenting man snyter ut på en kvart direkt.

Men, eftersom det inte var klart med vilka som skulle styra igår så blev det också ett kort fullmäktige; när ingenting är klart och när de flesta val bordlades så blir mötet ungefär en halvtimma, och ett så kort fullmäktige tror jag aldrig att vi haft i kommunen.