När säkerhetstänkande går för långt

En gammal nyhet, men jag tar upp den ändå. Daily Bruin, en studenttidning på UCLA rapporterade den 16/11 om kraftigt övervåld från polisen mot en av deras studenter.

Incidenten hade sin bakgrund i att studenten Mostafa Tabatabainejad (med Iransk bakgrund) inte hade sitt id-kort med sig. Enligt universitetets regler måste man kunna uppvisa id-kort för att få vistas i lokalen efter 23.00. På sin väg ut blev han stoppad av polisen som upplevde att han var stökig och därmed använde en taser på honom fem gånger.

De studenter som begärde att få veta polisernas idnummer (som står på polisbrickan) blev i sin tur hotade med att även de skulle råka ut för en taser om de inte slutade bråka, något som är ett lagbrott i sig:

During the altercation […] bystanders can be heard in the video repeatedly asking the officers to stop and requesting their names and identification numbers. The video showed one officer responding to a student by threatening that the student would ”get Tased too.” At this point, the officer was still holding a Taser.

Such a threat of the use of force by a law enforcement officer in response to a request for a badge number is an ”illegal assault,” Eliasberg [managing attorney at the ACLU of Southern California] said.

”It is absolutely illegal to threaten anyone who asks for a badge number” that’s assault,” he said.

Videon finns även på YouTube, men jag varnar för att den kan upplevas som ganska jobbig att se på. (Mer info på Wikipedia.)

Posted in USA