Fredagsskoj

Man måste inte vara seriös hela tiden, så här är ytterligare ett lättsamt inlägg så här inför helgen.

Eftersom jag förra gången hade japanska artister som tema så tänkte jag fortsätta med det temat.

Inleder med ytterligare en japansk favoritartist Pizzicato 5. De beskrivs ofta som Pop, men de har inslag av mer experimenterande och — IMO — tydliga influenser frÃ¥n Jazz.

Eftersom de har en hög lägstanivå så kan man i princip välja vilken låt som helst, men nu valde jag Twiggy Twiggy eftersom jag gillar videon. Videon finns, som vanligt, på YouTube:

Därefter ett mer traditionellt popband som jag faktiskt inte lyssnar så mycket på numera, men som var ett av de första Japanska band jag lyssnade på, nämligen Shonen Knife. Wikipedia beskriver dem som alternativ rock, men jag tycker nog att det är mer traditionell pop med vissa inslag från andra genrer. Hur som haver så gillar jag den här videon.

Fortsätter därefter med ett band som kombinerar två saker som jag gillar; Japan och punk. Bandet ifråga, Thug Murder, missade jag tyvärr spelningen på Hultsfredsfestivalen av. Dels eftersom jag inte varit på någon festival sedan 1989 och dels eftersom jag inte kände till bandet innan. Ignorera gärna den dåliga engelskan, något som verkar vara extra symptomatiskt för just japanska punkband.

Medan jag letade efter en video med Thug Murder (och försökte komma ihåg vad de heter) så stötte jag på det japanska punkbandet Lolita No. 18. Jag kunde givetvis inte låta bli att ta med den här covern på en låt av Ramones (som jag däremot såg live, 1989, i Hultsfred).

Visserligen lämnar jag nu det japanska temat, men när jag nu kom in på Ramones så var jag tvungen att ta med en video med dem också. Jag väljer den här videon med låten R.A.M.O.N.E.S.. Det är en cover på en hyllningslåt till Ramones, som ursprungligen framfördes av Motörhead (som jag också sett live, Hultsfredsfestivalen 89). Det är så briljant att göra en cover på en hyllningslåt till sig själv och dessutom innehåller videon ett gästframträdande med Lemmy.

Slutligen, för att koppla oss tillbaks från England (som är Motörheads hemvist) till Japan så avslutar jag med den här videon med Toy Dolls. Toy Dolls är ett engelskt gladpunkband (som jag haft glädjen att se live två gånger) och i denna video framträder även Lolita no. 18 och därmed är vi tillbaks i Japan igen.