Om Wikipedia

Jag brukar till och från hänvisa till Wikipedia och även hävda att Wikipedia är en bra första källa att gå till. Men (!) jag brukar också påpeka att Wikipedia inte är källan till alltings sanning, att det ganska ofta smyger sig in felaktigheter och att man alltid ska gå till flera källor.

Det här videoklippet visar på ett bra sätt på en del av problemen med Wikipedia. Sedan kommer jag själv att fortsätta gå till wikipedia som en första källa när jag ska slå upp någonting, men kom ihåg att vara skeptisk och kom ihåg att kolla flera källor.

2 thoughts on “Om Wikipedia

 1. Ett annat exempel…

  Tyskland har fått en ny finansminister av adlig börd och med mycket långt namn: Karl Theodor Maria Nikolaus Johann Jacob Philipp Franz Joseph Sylvester Freiherr von und zu Guttenberg.

  På Wikipedia hade någon lagt till förnamnet Wilhelm. Flera tidningar, bl.a. spiegel.de, kopierade hans namn från Wikipedia, inklusive det falska förnamnet. Senare ifrågasattes riktigheten i det angivna namnet i Wikipediaartikeln och en källa efterfrågades. En sådan hittades förstås: spiegel.de!

  http://www.toytowngermany.com/lofi/index.php/t124061.html

  Därmed inte sagt att Wikipedia är en dålig källa. Den är nog minst lika neutral och aktuell som många skolböcker.

 2. Ett annat exempel…

  Tyskland har fått en ny finansminister av adlig börd och med mycket långt namn: Karl Theodor Maria Nikolaus Johann Jacob Philipp Franz Joseph Sylvester Freiherr von und zu Guttenberg.

  På Wikipedia hade någon lagt till förnamnet Wilhelm. Flera tidningar, bl.a. spiegel.de, kopierade hans namn från Wikipedia, inklusive det falska förnamnet. Senare ifrågasattes riktigheten i det angivna namnet i Wikipediaartikeln och en källa efterfrågades. En sådan hittades förstås: spiegel.de!

  http://www.toytowngermany.com/lofi/index.php/t124061.html

  Därmed inte sagt att Wikipedia är en dålig källa. Den är nog minst lika neutral och aktuell som många skolböcker.

Comments are closed.